Targonca munkavédelmi vizsgálat

Milyen targonca vizsgálatok léteznek

Targonca munkavédelemi vizsgálatok

A targoncákon Szerkezeti illetve Fővizsgálatot, továbbá Biztonságtechnikai vizsgálatokat kell végeztetni meghatározott időnként.

Targonca biztonsági vizsgálat, vagy biztonságtechnikai vizsgálat:

Targoncamunkavédelem
 • A vizsgálatot végző - erre felhatalmazott személy - ellenőrzi és dokumentálja, hogy a jelen helyen az adott targonca üzemeltethető-e.
 • Megtörtént-e a targonca üzembe helyezése, érvényesek-e az időszakos vizsgálatok, megvannak-e a dokumentációk, nem alakították-e át a gépet, és van-e a targoncának munkavédelmi minősítő bizonyítványa vagy CE tanúsítványa.
 • Ezt a vizsgálatot a targonca üzembe helyezését követően öt év múlva kell elvégezni, majd minden ötödik évben.
 • Olyan emelőgép szakértő végezheti, akinek legalább középfokú munkavédelmi képesítéssel rendelkezik.

Targonca fő -és szerkezeti vizsgálat:

Targoncamunkavédelem
 • Az  időszakos vizsgálatok  alkalmával kell ellenőrizni, hogy  az emelőgép üzemeltethető-e rendeltetésszerűen és biztonságosan, megfelel-e a gépkönyv és a szabványok előírásainak, azaz működőképes állapotban van-e.
  A fő-és a szerkezeti vizsgálat során ellenőrizni kell, hogy nincs-e a targonca szerkezeti elemein sérülés, kopás, maradó alakváltozás vagy egyéb rendellenesség, illetve, hogy működőképesek-e a biztonsági berendezések. A szakértő ellenőrzi továbbá, hogy megtörténtek-e a szerkezeti vizsgálatok és az ott tapasztalt hibákat kijavították-e.
 • A targoncákat üzembe helyezésük előtt a MSZ 16225-85 szabvány szerint üzemi csoportokba kell sorolni, ami 1-5-ig meghatározza a vizsgálati ciklust.
 • Minimum 8 havonta (1. üzemi csoportszám) és leggyakrabban 3 havonta szükséges a fő- és szerkezeti vizsgálatok elvégzése. Egy fővizsgálatot szerkezeti vizsgálat követi majd megint szerkezeti és végül újra fővizsgálat.
  Tehát az átlagos 3. üzemi csoportszámba sorolt targonca fővizsgálata után 6 hónap múlva esedékes a szerkezeti vizsgálat, erre az időre megint 6 hónap múlva (tehát a fővizsgálathoz képest 12 hónap múltán) megint szerkezeti vizsgálat következik. A második szerkezeti vizsgálat után megint 6 hónappal később (tehát az első fővizsgálatot követően 18 hónap múlva) megint fővizsgálat következik. A ciklus eszerint folytatódik.

Megosztom

Targonca javítás
Mint minden műszaki eszköz esetében, a targoncáknál is igaz, hogy a targonca javítását a megelőzéssel kell kezdeni.
Elektromos targonca
Tekintse meg elektromos targonca kínálatunkat!
Környezetbarát és olcsó üzemeltetés.
Használt targoncák
A használt targoncák jó lehetőséget kínálnak arra, hogy pénzt takarítsunk meg és egyúttal nagyszerű terméket vegyünk.
Új targonca
Egy új targonca vásárlása általában drága megoldásnak tűnik, de nem így van!